In het kort

Topo4D is een landmeet- en expertisekantoor in Aalst.

icon_widget_image Beschikbaar op afspraak icon_widget_image Hof Somergem 58 9300 Aalst icon_widget_image +32 473 70 89 15 icon_widget_image info@topo4d.be
  /  Expertises   /  Wat is het verschil tussen kadastrale oppervlakte en juridische oppervlakte (eigendomsoppervlakte) van een perceel?
kadastrale grenzen van een perceel

Wat is het verschil tussen kadastrale oppervlakte en juridische oppervlakte (eigendomsoppervlakte) van een perceel?

Wat is het verschil tussen kadastrale oppervlakte en juridische oppervlakte (eigendomsoppervlakte) van een perceel?

Bij het beheren van onroerend goed en landgebruik komen vaak twee belangrijke termen naar voren: de kadastrale oppervlakte en de juridische oppervlakte (ook wel eigendomsoppervlakte genoemd). Hoewel deze termen beide betrekking hebben op de grootte van een perceel, verschillen ze in hun oorsprong, doel en juridische implicaties. Hier volgt een uitgebreide uitleg van beide begrippen:

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Het kadaster toont niet uw werkelijke juridische eigendomsgrenzen!

 

 

Kadastrale Oppervlakte

Definitie:

De kadastrale oppervlakte is de oppervlakte van een perceel zoals geregistreerd in het kadaster, de officiële database van onroerend goed in een land. Deze metingen worden uitgevoerd door de overheid en zijn meestal ingetekend in het buitop basis van luchtfoto’s

Belang:

De kadastrale oppervlakte is van cruciaal belang voor administratieve en belastingdoeleinden. Overheden gebruiken deze gegevens om onroerendgoedbelasting te berekenen en om eigendomsregistraties bij te houden. Het kadaster zorgt ervoor dat perceelgrenzen en oppervlakten nauwkeurig worden bijgehouden en regelmatig worden geüpdatet.

Nauwkeurigheid:

Hoewel de kadastrale metingen zeer nauwkeurig zijn, kunnen ze soms achterlopen op recente veranderingen in perceelgrenzen. Bijvoorbeeld, als een stuk land is opgesplitst of samengevoegd, kan het even duren voordat deze wijzigingen in de kadastrale gegevens worden verwerkt.

Juridische Oppervlakte (Eigendomsoppervlakte)

Definitie:

De juridische oppervlakte, of eigendomsoppervlakte, verwijst naar de oppervlakte van een perceel zoals deze is vastgelegd in juridische documenten zoals koopakten of notariële aktes. Deze metingen zijn bepalend voor de eigendomsrechten en de verplichtingen van de eigenaar.

Belang:

De juridische oppervlakte is cruciaal voor het vaststellen van eigendomsrechten. Deze oppervlakte wordt gebruikt in alle juridische transacties en geschillen met betrekking tot het eigendom van het perceel. Het is bindend en kan afwijken van de kadastrale oppervlakte vanwege historische metingen, juridische overeenkomsten, of andere juridische aspecten die niet altijd direct in de kadastrale gegevens worden weerspiegeld.

Nauwkeurigheid:

De juridische oppervlakte is meestal zeer nauwkeurig en actueel, aangezien deze direct betrekking heeft op de eigendomsdocumenten. Echter, historische fouten of afwijkingen in oude metingen kunnen soms leiden tot verschillen tussen de juridische en kadastrale oppervlakten.

Belangrijkste Verschillen tussen Kadastrale en Juridische Oppervlakte

1. Bron van de Meting:

Kadastrale Oppervlakte: Gemeten en geregistreerd door het kadaster.

Juridische Oppervlakte: Vastgelegd in juridische documenten zoals eigendomsakten.

2. Doel:

Kadastrale Oppervlakte: Gebruikt voor administratieve en belastingdoeleinden.

Juridische Oppervlakte: Gebruikt voor het vastleggen van eigendomsrechten en juridische transacties.

3. Nauwkeurigheid en Actualiteit:

Kadastrale Oppervlakte: Kan soms achterlopen op recente wijzigingen in perceelgrenzen.

Juridische Oppervlakte: Is bindend voor juridische zaken en meestal up-to-date, maar kan historische afwijkingen bevatten.

Waarom is dit belangrijk?

Voor eigenaren en belanghebbenden is het cruciaal om zowel de kadastrale als de juridische oppervlakte van een perceel te begrijpen. Bij de aan- of verkoop van onroerend goed, het aanvragen van leningen, of bij juridische geschillen kan een discrepantie tussen deze oppervlakten belangrijke gevolgen hebben. Het is raadzaam om bij twijfel professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat alle gegevens correct en up-to-date zijn.

Door een goed begrip van zowel de kadastrale als de juridische oppervlakte te hebben, kunt u beter geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot uw eigendommen en uw rechten als eigenaar beschermen.

 

Samenvatting

Indien u wilt weten waar uw juridische eigendomsgrenzen van uw perceel lopen heeft u nood aan een landmeter.  Deze kan aan de hand van oude plannen, aktes en bijvoorbeeld verkavelingsplannen onderzoeken waar de eigendomsgrenzen gelegen zijn.
Hier gaat steeds een opmeting terplaatse aan vooraf.

Interesse in onze diensten of nood aan advies omtrent uw onroerend eigendom?

Contacteer ons gerust! 

Vrijblijvende prijsofferte

    × Hoe kan ik je helpen?